Autisme bij pubers
Hoe begeleid ik mijn kind door de puberteit?
Puberteit is voor iedereen lastig maar voor een puber met autisme kan het nog verwarrender zijn. Door de hormonen verandert je lichaam en kan het heel beangstigend zijn dat je lijf ineens anders voelt. Op tijd praten over deze lichamelijke veranderingen en zaken als persoonlijke hygiëne, seksualiteit en stemmingswisselingen, kan ongemak en spanning voorkomen.
Autisme kan zich op heel veel manieren uiten, niet alleen in de puberteit maar ook in andere levensfasen. Kenmerken van autisme zijn bij iedereen weer anders. Het is dus heel logisch dat je in informatie over autisme bepaalde zaken wel en andere helemaal niet herkent.
Andere ontwikkelingsleeftijd.
Als je autisme hebt loopt je ontwikkeling niet altijd helemaal gelijk met je kalenderleeftijd. Op bepaalde gebieden ontwikkel je je misschien sneller of juist wat langzamer. Een voorbeeld: een puber kan de kalenderleeftijd van 15 jaar hebben maar sociaal emotioneel als een 7 jarige reageren. Dan kan hij daarnaast tegelijkertijd mondelinge communicatie begrijpen op niveau van een 11-jarige en kennis van – bijvoorbeeld computers- hebben op het niveau van een volwassene.
Pubers met autisme kunnen veel verschillende ontwikkelingsleeftijden hebben en het is nuttig om dit helder te krijgen. Het geeft inzicht in wat het kind wel en niet begrijpt.
Boekentips voor jongeren met autisme:
• Waarom ik soms op en neer spring. De eigen stem van een 13-jarige jongen met autisme. Naoki Higashida.
• Alleen met mijn wereld. Hoe ik leerde leven met autisme. Wessel Broekhuis.
• Seks, drugs en Asperger. Een handleiding voor volwassenheid. Luke Jackson.
• Mafkezen en het Aspergersyndroom. Een handleiding voor de pubertijd. Luke Jackson.
• Ik wil niet meer onzichtbaar zijn. Autisme in de allochtone cultuur in Nederland. Birsen Basar (nieuw niet meer verkrijgbaar).
• Look me in the eye. My life with Asperger’s. John Elder Robison.
Volg jij ons al?